Groene daken worden steeds populairder in stedelijke gebieden over de hele wereld. Deze innovatieve dakbedekking biedt tal van voordelen voor het milieu, de gezondheid en de energie-efficiëntie. In dit artikel zullen we de definitie en voordelen van groene daken bespreken, evenals de verschillende soorten groene daken, geschikte planten, ontwerptips, kosten en onderhoud. We zullen ook kijken naar subsidies en financieringsopties die beschikbaar zijn voor groene daken.

Samenvatting

 • Groendaken zijn daken die bedekt zijn met planten en/of gras.
 • Groendaken hebben voordelen voor het milieu, zoals het verminderen van wateroverlast en het verminderen van de stedelijke hitte-eilanden.
 • Groendaken hebben voordelen voor de gezondheid, zoals het verminderen van stress en het verbeteren van de luchtkwaliteit.
 • Groendaken hebben voordelen voor het energieverbruik, zoals het verminderen van de warmte-isolatie en het verminderen van de energiekosten.
 • Er zijn verschillende soorten groendaken, zoals extensieve en intensieve groendaken.

Wat zijn groene daken?

Groene daken, ook wel bekend als levende daken of vegetatiedaken, zijn daksystemen die bedekt zijn met levende planten. Ze kunnen worden geïnstalleerd op zowel residentiële als commerciële gebouwen en bieden tal van voordelen. Groene daken kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: extensieve groene daken, intensieve groene daken en semi-intensieve groene daken.

Extensieve groene daken zijn lichtgewicht systemen met een dunne laag substraat en planten die weinig onderhoud vereisen. Ze zijn ideaal voor gebouwen met een beperkte draagkracht en kunnen worden gebruikt om de esthetiek van een gebouw te verbeteren en de levensduur van het dak te verlengen.

Intensieve groene daken daarentegen hebben een dikke laag substraat en kunnen een breed scala aan planten ondersteunen, waaronder bomen en struiken. Ze vereisen meer onderhoud en kunnen worden gebruikt als tuinen, recreatiegebieden of zelfs landbouwgrond op daken.

Semi-intensieve groene daken bevinden zich tussen extensieve en intensieve groene daken in termen van substraatdikte en onderhoudsvereisten. Ze bieden meer ontwerpmogelijkheden dan extensieve groene daken, maar vereisen minder onderhoud dan intensieve groene daken.

De milieuvoordelen van groene daken

Groene daken bieden verschillende milieuvoordelen, waaronder het verminderen van het stedelijke hitte-eilandeffect, het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verminderen van de waterafvoer bij hevige regenval.

Het stedelijke hitte-eilandeffect treedt op wanneer verharde oppervlakken zoals beton en asfalt warmte vasthouden en de omgevingstemperatuur verhogen. Groene daken helpen dit effect te verminderen door zonnestraling te absorberen en verdamping te bevorderen, waardoor de temperatuur op het dak en in de omgeving wordt verlaagd.

Daarnaast helpen groene daken de luchtkwaliteit te verbeteren door schadelijke stoffen uit de lucht te filteren en zuurstof vrij te geven. Ze fungeren als natuurlijke luchtreinigers en verminderen de blootstelling aan luchtvervuiling, vooral in stedelijke gebieden waar de luchtkwaliteit vaak slecht is.

Een ander belangrijk voordeel van groene daken is dat ze de waterafvoer bij hevige regenval verminderen. In plaats van dat regenwater direct van het dak afstroomt en overbelasting van riolen veroorzaakt, absorberen groene daken het water en laten het geleidelijk vrij, waardoor de belasting van het rioolsysteem wordt verminderd en het risico op overstromingen wordt verkleind.

Lees ook:  Elegante Herfstdecoratie Ideeën voor Binnen en Buiten

De gezondheidsvoordelen van groene daken

Gezondheidsvoordelen van groene daken Beschrijving
Verbeterde luchtkwaliteit Planten op groene daken absorberen CO2 en andere schadelijke stoffen uit de lucht en produceren zuurstof.
Verlaagde omgevingstemperatuur Groene daken verminderen de hitte-eilandeffecten in stedelijke gebieden en zorgen voor een koelere omgevingstemperatuur.
Verhoogde biodiversiteit Groene daken bieden een habitat voor verschillende planten- en diersoorten, waardoor de biodiversiteit in stedelijke gebieden wordt verhoogd.
Verlaagde geluidsoverlast Groene daken absorberen geluid en verminderen zo de geluidsoverlast in stedelijke gebieden.
Verbeterde mentale gezondheid Groene daken bieden een rustgevende omgeving en verminderen stress en angst bij mensen die in de buurt wonen of werken.

Naast de milieuvoordelen bieden groene daken ook tal van voordelen voor de gezondheid. Ze kunnen de mentale gezondheid verbeteren, geluidsoverlast verminderen en de biodiversiteit vergroten.

Onderzoek heeft aangetoond dat toegang tot groene ruimtes een positief effect heeft op de mentale gezondheid en het welzijn. Groene daken bieden een oase van rust en natuur in stedelijke omgevingen, waardoor stress wordt verminderd en de stemming wordt verbeterd. Ze bieden ook mogelijkheden voor recreatie en ontspanning, zoals tuinieren of gewoon genieten van het uitzicht.

Daarnaast kunnen groene daken helpen bij het verminderen van geluidsoverlast. De vegetatielaag fungeert als een geluidsbarrière, waardoor het geluid van verkeer, bouwwerkzaamheden en andere bronnen wordt gedempt. Dit kan vooral gunstig zijn voor gebouwen die zich in drukke stedelijke gebieden bevinden.

Een ander voordeel van groene daken is dat ze de biodiversiteit kunnen vergroten. Door planten en bloemen aan te trekken, bieden groene daken een leefgebied voor insecten, vogels en andere dieren. Dit draagt bij aan de ecologische waarde van stedelijke gebieden en bevordert de biodiversiteit.

De energievoordelen van groene daken

Groene daken kunnen ook aanzienlijke energiebesparingen opleveren. Ze verminderen het energieverbruik voor verwarming en koeling en verlengen de levensduur van het dak.

In de zomer helpen groene daken de binnentemperatuur van een gebouw te verlagen door zonnestraling te absorberen en verdamping te bevorderen. Dit vermindert de behoefte aan airconditioning en kan de energiekosten aanzienlijk verlagen.

In de winter fungeren groene daken als een extra isolatielaag, waardoor warmteverlies door het dak wordt verminderd. Dit resulteert in een lagere verwarmingsbehoefte en bespaart energie.

Daarnaast verlengen groene daken de levensduur van het dakmateriaal. De vegetatielaag beschermt het dak tegen schadelijke UV-straling, extreme temperaturen en weersinvloeden, waardoor de levensduur van het dak wordt verlengd en de noodzaak van reparaties en vervanging wordt verminderd.

Verschillende soorten groene daken

Zoals eerder vermeld, zijn er verschillende soorten groene daken, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen.

Extensieve groene daken zijn de meest voorkomende en eenvoudigste vorm van groene daken. Ze hebben een dunne laag substraat en vereisen weinig onderhoud. Extensieve groene daken zijn ideaal voor gebouwen met een beperkte draagkracht en kunnen worden gebruikt om de esthetiek van een gebouw te verbeteren en de levensduur van het dak te verlengen.

Lees ook:  Bescherm je fruitboomgaarden tegen schimmels en plagen

Intensieve groene daken daarentegen hebben een dikke laag substraat en kunnen een breed scala aan planten ondersteunen, waaronder bomen en struiken. Ze vereisen meer onderhoud en kunnen worden gebruikt als tuinen, recreatiegebieden of zelfs landbouwgrond op daken.

Semi-intensieve groene daken bevinden zich tussen extensieve en intensieve groene daken in termen van substraatdikte en onderhoudsvereisten. Ze bieden meer ontwerpmogelijkheden dan extensieve groene daken, maar vereisen minder onderhoud dan intensieve groene daken.

Geschikte planten voor groene daken

Niet alle planten zijn geschikt voor groene daken vanwege de specifieke omstandigheden, zoals beperkte bodemdikte, windbelasting en blootstelling aan zonlicht. Er zijn echter verschillende plantensoorten die goed gedijen op groene daken.

Succulenten, zoals sedums en vetplanten, zijn populaire keuzes voor extensieve groene daken vanwege hun vermogen om water vast te houden en droogte te verdragen. Ze zijn ook winterhard en vereisen weinig onderhoud.

Grassen, zoals Festuca en Carex, zijn geschikt voor zowel extensieve als semi-intensieve groene daken. Ze zijn winterhard en kunnen goed omgaan met de beperkte bodemdikte.

Kruidachtige planten, zoals lavendel en salie, zijn ook geschikt voor groene daken vanwege hun lage onderhoudsbehoeften en droogtetolerantie. Ze voegen ook geur en kleur toe aan het daklandschap.

Het ontwerpen van een groen dak

Bij het ontwerpen van een groen dak zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de draagkracht van het dak, de waterafvoer, de blootstelling aan zonlicht en de toegankelijkheid.

Het is belangrijk om de draagkracht van het dak te laten controleren voordat u een groen dak installeert. Niet alle daken kunnen het extra gewicht van een groen dak dragen, vooral intensieve groene daken met een dikke laag substraat.

Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de waterafvoer om te voorkomen dat het dak overbelast raakt tijdens hevige regenval. Het is belangrijk om een ​​goed drainsysteem te installeren om overtollig water af te voeren.

De blootstelling aan zonlicht is ook een belangrijke factor bij het ontwerpen van een groen dak. Sommige planten hebben meer zonlicht nodig dan andere, dus het is belangrijk om planten te kiezen die geschikt zijn voor de specifieke omstandigheden van het dak.

Tot slot moet de toegankelijkheid van het groene dak worden overwogen. Als het dak toegankelijk is, kan het worden gebruikt als recreatiegebied of tuin. Anders moet er rekening worden gehouden met de veiligheid en onderhoudsbehoeften van het dak.

De kosten van groene daken

De kosten van groene daken kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, het type groen dak, de plantenkeuze en de installatiekosten.

Over het algemeen zijn extensieve groene daken goedkoper dan intensieve groene daken vanwege de dunne laag substraat en het lagere onderhoudsniveau. Intensieve groene daken kunnen duurder zijn vanwege de dikke laag substraat en de hogere onderhoudsvereisten.

Daarnaast kunnen de kosten variëren afhankelijk van de plantenkeuze. Sommige plantensoorten zijn duurder dan andere, dus het is belangrijk om rekening te houden met het budget bij het selecteren van planten voor een groen dak.

De installatiekosten kunnen ook aanzienlijk variëren, afhankelijk van de complexiteit van het project en de benodigde materialen en arbeid. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende aannemers om een ​​idee te krijgen van de kosten.

Lees ook:  Foto op Tuinposter

Het onderhouden van een groen dak

Regelmatig onderhoud is essentieel voor het behoud van een gezond en mooi groen dak. Het onderhoud kan bestaan ​​uit het snoeien van planten, het verwijderen van onkruid, het controleren op ziekten en plagen, en het controleren van de waterafvoer.

Het is belangrijk om planten regelmatig te snoeien om overmatige groei te voorkomen en de esthetiek van het groene dak te behouden. Het verwijderen van onkruid is ook belangrijk om concurrentie met de gewenste planten te voorkomen.

Daarnaast moeten groene daken regelmatig worden gecontroleerd op ziekten en plagen. Vroege detectie en behandeling kunnen helpen voorkomen dat ziekten en plagen zich verspreiden en schade aanrichten aan het groene dak.

Tot slot moet de waterafvoer regelmatig worden gecontroleerd om verstoppingen te voorkomen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het drainsysteem goed functioneert en overtollig water effectief afvoert.

Subsidies en financieringsopties voor groene daken

Er zijn verschillende subsidies en financieringsopties beschikbaar voor groene daken, zowel van de overheid als van particuliere organisaties.

Sommige gemeenten bieden subsidies aan voor de installatie van groene daken als onderdeel van hun beleid om duurzaamheid en klimaatadaptatie te bevorderen. Groene daken zijn daken die bedekt zijn met levende planten en vegetatie, waardoor ze verschillende voordelen bieden voor zowel het milieu als de bewoners. Deze subsidies kunnen helpen bij het verminderen van de kosten voor het installeren van groene daken, waardoor meer mensen worden aangemoedigd om deze milieuvriendelijke oplossing te kiezen. Door het aanbieden van subsidies voor groene daken, kunnen gemeenten de stedelijke hitte-eilandeffect verminderen, de luchtkwaliteit verbeteren, regenwater vasthouden en de biodiversiteit bevorderen. Bovendien kunnen groene daken ook de energie-efficiëntie van gebouwen verbeteren door het verminderen van de warmteoverdracht en het isoleren van het gebouw. Kortom, subsidies voor groene daken zijn een effectieve manier voor gemeenten om duurzaamheid te bevorderen en een positieve impact te hebben op het milieu en de leefomgeving van hun inwoners.

Bent u op zoek naar andere manieren om uw interieur te verbeteren? Bekijk dan ons artikel over het versieren van uw keuken met een glazen achterwand met een foto. Een glazen achterwand is niet alleen functioneel, maar kan ook een unieke en persoonlijke touch aan uw keuken geven. Lees meer over de voordelen en ontwerptips in ons artikel.

FAQs

Wat zijn groendaken?

Groendaken zijn daken die bedekt zijn met levende planten en begroeiing. Het kan gaan om sedumplanten, gras, kruiden of zelfs bomen.

Wat zijn de voordelen van groendaken?

Groendaken hebben verschillende voordelen, waaronder:

 • Ze verminderen de hitte in de stad en zorgen voor verkoeling.
 • Ze verbeteren de luchtkwaliteit door CO2 op te nemen en zuurstof af te geven.
 • Ze verminderen de wateroverlast bij hevige regenval door het opvangen en vasthouden van regenwater.
 • Ze verlengen de levensduur van het dak doordat de begroeiing het dak beschermt tegen UV-straling en temperatuurschommelingen.
 • Ze bieden een habitat voor insecten en vogels.

Wat zijn de ontwerptips voor groendaken?

Enkele ontwerptips voor groendaken zijn:

 • Kies de juiste begroeiing voor het dak, afhankelijk van de ligging en de draagkracht van het dak.
 • Zorg voor een goede waterafvoer en -opvang op het dak.
 • Houd rekening met de toegankelijkheid van het dak voor onderhoud.
 • Overweeg om een irrigatiesysteem aan te leggen voor droge periodes.
 • Maak gebruik van verschillende soorten begroeiing voor een gevarieerd en kleurrijk dak.

Door Guus